In Nederland gelden vaak andere normen en waarden en (ongeschreven) regels dan in het land van herkomst. Het is onze taak om onze jongeren hiermee kennis te laten maken.
Een voorbeeld uit de praktijk: in Nederland is het een teken van respect om iemand voor te laten gaan als je een kamer binnenkomt. In de cultuur van veel van onze jongeren is het juist andersom: degene met de hoogste positie gaat als laatste naar binnen. Ogenschijnlijk een klein detail, maar wel een detail dat bijvoorbeeld bij een sollicitatie kan zorgen voor een valse start. Zo staat de jongere al op achterstand terwijl het gesprek nog niet eens begonnen is.
Ook bij grotere levenskeuzes speelt de achtergrond van de jongeren vaak een rol. Veel jongeren zijn opgegroeid in een collectivistische cultuur, die lijnrecht tegenover de Nederlandse individualistische cultuur staat. In Nederland zijn jongeren gewend om zichzelf centraal te stellen. Als je een examen hebt en je oma is die dag ziek, dan ga je gewoon naar je examen. Je zieke oma is niet jouw verantwoordelijkheid. Voor onze jongeren is dit niet zo vanzelfsprekend. De druk is hoog om hun familie te helpen, soms zelfs zo hoog dat jongeren willen stoppen met hun school om een baantje te zoeken, omdat hun familie in het thuisland financiële problemen heeft. Wij kennen de cultuur van de jongeren en we weten uit ervaring hoe het is om in hun positie te zijn. Met onze ervaring kunnen we zowel jongeren als ouderen helpen om de balans te vinden tussen hun persoonlijke doelen en het belang van hun familie
Een ander voorbeeld van culturele verschillen is het omgaan met de waarheid. Nederlanders staan bekend als direct en open. Als er iets gebeurt is waar je niet trots op bent, kan je dat het beste zo snel mogelijk eerlijk vertellen. Onze jongeren hebben vanuit hun cultuur vaak juist geleerd om in een dergelijke situatie om de waarheid heen te draaien en vervelende dingen zo veel mogelijk te verzwijgen, om zo gezichtsverlies te voorkomen. Dit kan op school en op het werk tot vervelende situaties leiden.
De meeste begeleiders van Don’t Waste Quality hebben een niet-westerse culturele achtergrond. Dankzij hun achtergrond kunnen zij de jongeren helpen om hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving, door de jongeren uit te leggen wat er van hen verwacht wordt. Ook kunnen de begeleiders waar nodig het gesprek aangaan met school of de werkgever, problemen waar de jongeren tegenaan loopt samen op te lossen.
© Copyright 2023 DontWasteQuality Alle Rechten voorbehouden